Viktor Bijlenga

Webbdesign kräver förståelse

David Paulsson, i inlägget Webbdesign och retinaskärmar:

Ska vi fortsätta hysterin och göra separata bilder för alla olika enheter eller ska webbutvecklare äntligen börja arbeta med CSS3 och skalbar grafik på webben? Om vi fortsätter att skapa dubbla uppsättningar av våra bilder; ska vi ”straffa” besökare med bra skärmar med längre laddningstider bara för att vi måste ladda ner bilder som är dubbelt så stora?

Jag tror att det är viktigt att inte glömma bort följande:

  • Relevant design. Den absolut viktigaste delen av riktad kommunikation. Varför berättar vi det här? Vad vill vi uppnå? Dessa regler gäller såklart oss designers också. Vad fyller den högupplösta dela-knappen för funktion, om ingen använder den? Förmodligen ingen alls.
  • Snabbt. Snabbt går ofta hand i hand med snyggt, eftersom god design ofta leder till att relevant information presenteras för mig snabbt. Snabbt innebär även att jag inte behöver vänta på webbplatsen.
  • Tänk på tekniken. Presentera olika innehåll för olika förutsättningar. Utnyttja hårdvara, såsom gyroskop, accelerometer, gps och skärmstorlek till din fördel. Se till att användare kan uppnå resultat på oavsett plattform. Tänk även på att sammanhanget enheter används är olika. Hur påverkar det upplevelsen?

Ett citat från David igen:

Det enda vi behöver bry oss om är; hur får vi vår design att se bra ut oavsett vilken skärm besökaren har?

Det finns inget enkelt svar på den frågan, men det finns några generella saker jag önskar att vi tillsammans blev bättre på.

CSS istället för bilder, olika typer av javascript, vektorgrafik och högupplösta bilder är intressanta ämnen. Läs på om aktuella lösningar och tekniker. Finns det inget bra sätt, fundera på hur du kan skapa egna lösningar. Diskutera med andra. Det är kul och man lär sig massor. Dela med dig.

Jag samlar på mig resurser jag gillar, och delar dessa på min blogg. Det är en del av min utveckling. Verktyg som CSS Hat, Retina.js, Gradient underlättar i vardagen och gör att jag kan leverera snyggare design. Det enda som krävs från mig är att jag avsätter tid för att läsa och prata, samt är öppen för nya lösningar.

Till sist:

  • Bra webbdesigners är/förstår utvecklare. Jag tror att det är väldigt viktigt att kunna lite av varje. Att ha förståelse för hur en design renderas i en webbläsare är en del av vårt jobb. Våra val påverkar hur snabbt en sida laddas. Hur kan vi underlätta för varandra?

Förståelse innebär att man kan utnyttja och tänja på de begränsningar som finns. Gräv ner dig i kodträsket en stund. Prata med utvecklare. Dela kunskaper med varandra. Det blir bättre så.


Har du tankar och funderingar att dela? Skriv ett eget blogginlägg och dela med dig. Jag pratar gärna med dig på Twitter, där hittar du mig som @viktorbijlenga.