Viktor Bijlenga

Vad är Twitter? Hur använder man Twitter?

Twitter är ett socialt nätverk med många bra funktioner. De uppdateringar man gör på Twitter får maximalt innehålla 140 tecken. På Twitter kan man följa i vem som helst, utan att personen måste acceptera dig som vän. Du kan alltså “lyssna” på människor som du tycker är intressanta.

Vad är en hashtagg?

Hashtaggar fungerar som kategorier. Genom att sätta en fyrkant # framför ett ord skapar man en hashtag. Tweeten blir då sökbar och din tweet syns tillsammans med andra som har valt samma hashtag. Event, tv-program eller varumärken använder ofta hashtaggar som en plattform för gemensamma diskussioner. Endast din fantasi sätter begränsningen för hur man kan använda hashtagen.

Sökningar och Facebook

Många applikationer som visar det som sägs i mikrobloggar känner numera av #-tecknet och länkar upp till en sökfunktion som letar upp det som sägs om begreppet. Så genererar exempelvis twitter sökningen http://twitter.com/search?q=%23skola på #skola.

Koppla ihop Facebook och Twitter

Enklast sättet att koppla ihop Twitter och Facebook är att gå in under Settings > Profile och sen gå längst ner på sidan. Där hittar  hittar du en checkbox för att dela dina uppdateringar till Facebook. Du kan närsomhelst slå på funktionen och stänga av den.

Vem bestämmer hashtaggen?

Naturligtvis kan alla bestämma en hashtag, vilket kan resultera i olika hash tags för samma sak. Det riktiga värdet uppstår när man kommer överens om en gemensam “officiell” hashtagg.

För oss svenskar finns tjänsten svpt.nu som håller reda på #svpt, dvs sådant om rör “Svenskar På Twitter”. Vill man koppla sig dit, så lägger man helt enkelt till #svtp utöver den egenvalda taggen.

Vad är retweet?

Det finns en funktion som heter Retweet eller liknande i twitterprogram eller via twitters hemsida. Retweet går ut på att man skickar iväg någon annans inlägg till sina egna läsare. En retweet innehåller oftast snutten RT @användarnamnet på personen som skrev inlägget.

Anledningen till att det namnet på personen som skrev inlägget är med är för att den ska se att du har retweetat det åt honom/henne. Att Retweeta är andras inlägg är bra eftersom du ger den som har skrivit det lite feedback om att du gillade inlägget.

Direct Message / DM

Ett Direct message eller DM kan du skicka till personer som följer dig. Det är som ett kort mail som ingen kan läsa. 140 tecken är det som gäller här också. Lite privat twitter alltså.

Har du bra twitter tips?

Berätta gärna för mig på @ViktorBijlenga så uppdaterar jag inlägget.

/