Viktor Bijlenga

Smarta trix och kortkommandon för designers och webbutvecklare

Det är få saker som gör arbetet snabbare än kortkommandon och smarta plugins som gör jobbet åt en. Det här min sammanställning av olika verktyg som du skulle kunna använda av för att upnå bättre resultat snabbare.


OS X

Sublime Text 2 – Kod, kod, kod. Förmodligen programmet jag spenderar mest tid i numera. Finns hur mycket smarta funktioner som helst. Lästips: Kom igång med Sublime Text 2 av Patrik Wibron – Bonus: Codekit

Dashkards – Widget vars funktion är att påminna dig om kortkommandon till en drös olika appar. Använder den jämt och ständigt.

Minicode – Låter dig minifiera CSS och Javascript via YUI Compressor, direkt i Dashboard. En smidig liten widget som är byggd av Tobias Ahlin

Loremify – Förmodligen det snabbaste sättet att få tag i lite dummytext. Även denna lilla widget är byggd av Tobias Ahlin.

Alfred App – Ungefär som Spotlight på Mac, fast med grymt mycket mer funktionalitet. Macstories har massor av bra läsning i ämnet.

OS X keyboard shortcuts – Apples supportsida om alla snabbkommandon som finns i OS X. Finns en hel del guldklimpar på denna sidan, t.ex lär du dig vad Cmd+K gör.

Feeds – Litet program som ligger i Macens menu bar. Uppdateringar när det händer något i t.ex Basecamp, Github, Dribbble eller RSS.


Photoshop

Högerklicka och välj kopiera HEX eller HTML när du använder Eyedropper Tool (Pipetten) för att snabbt kopiera en färg.

Cmd+Shift+C – Kopierar allting som visas till urklipp. (via Tommie Ohlsson)

CloudApp – Ctrl+Alt+R laddar upp en PNG av mitt nuvarande dokumnent i Photoshop till CloudApp och ger mig en kortlänk.

Photoshop Secrets – Blogg som bara skriver om tips och trix för Photoshop. Guldgruva att prenumerera på, eller att kika in på ibland.


Webbläsaren

Placeit – Hjälper dig att snabbt skapa en mockup av hur en design ser ut på en enhet.

Typekit Tweaker – Smidig bookmarklet från Kyle Fox, som lägger till ett vackert och framför allt användbart verktygsfält när man prövar typsnitt på Typekit.

Typecast – Skönt verktyg för att experimentera med typografi i webbläsaren.

Pears – Samla, testa och exprimentera med egna kodsnuttar i CSS och HTML. Pears är ett tema till WordPress, som underlättar i utvecklingsprocesser. Mitt eget bibliotek växer ständigt större. En egen sandlåda som är ruskigt smidig. Byggt av Dan Cederholm.


Summering

Cmd + Q – Avsluta programmet – Ibland är det bästa sättet att komma vidare att göra något annat en stund. Stäng av, byt miljö och hitta nya krafter.

Om du har bra tips och trix att dela med dig av, gör det på något sätt och hör av dig till mig, så delar jag mer än gärna med av det på min Twitter.

Jag tycker det är kul att lära sig nya saker, eftersom det leder till att jag kan göra ett bättre jobb. Mitt bloggande kretsar kring att upptäcka och dela nya saker som leder till att jag kan göra ett bättre jobb som designer/utvecklare. Följ gärna bloggen, så kan vi lära av varandra.