Viktor Bijlenga

Responsiv webb är the shit! Men vi skiter i’t

Oscars Altkvist, i sitt inlägg Responsiv webb är the shit! Men vi skiter i’t!:

Det här är en sak som plågat mig ett tag. Webbyråer som påstår sig älska responsiv webb, mobilanpassning och allt vad det heter, men inte använder det på sin egen sajt. Ungefär som sociala medie-experter som inte finns på Facebook.

Att designa webbplatser är ingen lätt uppgift. Förutsättningarna som vi har när vi bygger webbplatser förändras ständigt. Det är en av anledningarna till att jag tycker att det är spännande att designa för webben. Ingenting är sig lika, utan allting förändras.

Andy Clarke skrev i februari 2011 några väldigt kloka rader om webbdesign:

Today, anything that’s fixed and unresponsive isn’t web design, it’s something else. If you don’t embrace the inherent fluidity of the web, you’re not a web designer, you’re something else. Web design is responsive design, Responsive Web Design is web design, done right. And that’s why I don’t care about Responsive Web Design.

I och med att webben är ett levande medium så sker det förändringar. Se till att häng med i utvecklingen, börja följ ett gäng bloggar, börja skriv själv och börja ta ställning i utvecklingen. Webbdesign är idag inte samma sak som det var igår. Det är faktiskt väldigt enkelt: saker förändras, och därmed behöver vår inställning till saker förändras.

Idag är det kanske responsiv web design, pixeltäthet eller vilket språk vi ska skriva våra stillmallar i som står högt upp på agendan. I morgon är det något helt annat.

Jag tar det en gång till: I morgon är det något helt annat. Alla som jobbar för att utveckla webben, bör vara intresserade av att utveckla webben med hjälp av nya idéer. Det är ingen hemlighet att det tar tid att förändra processer, men samtidigt lär det aldrig hända om ingen börjar.

Experimentera på era egna webbplatser, skriv vad ni tycker, läs varandras kod. Jag vill i alla fall att webben ska bli en mer inspirerande, mer kraftfull och mer fantastisk plattform att jobba med.

Till sist. Det är vår förbannande skyldighet att skapa vackra webbplatser som bygger på modern teknik. Allt annat är ett skämt.