Viktor Bijlenga

Mobile First

Mobile First är en intressant trend inom webbens utveckling. Snabbt förklarat innebär det att man utgår från att webbplatsen användas på en mobil.

Jag tror att det är en bra tanke att ha med i bakhuvudet, när du funderar på vad som är viktigt för din webbplats, under de kommande året.

Under de senaste veckorna har jag läst Luke Wroblewskis bok Mobile First på ämnet. En intressant bok, med bra reflektioner och guider kring ämnet. Om du gillar mina snabba reflektioner i detta inlägget, rekommenderar jag att du köper boken. Bonus: Video: Mobile First – Luke Wroblewski

Varför Mobile First?

Luke Wroblewski:

Here´s the elevator pitch. designing for mobile first not only prepares you for the explosive growth, and new opportunitites on the mobile internet, it forces you to focus and enables you to innovate in ways you previously couldn’t.

Den sista biten av hans “hiss-pitch” tycker jag är riktigt intressant. Mobile First handlar för mig om fokus.

Fokusera på det som är viktigt

En mindre skärmyta, som man dessutom måste trycka med sina fingrar på. Detta leder direkt till att man måste prioritera vad som ska synas. Det går inte att få in hur mycket som helst på en liten skärm, utan att det blir plottrigt. Det leder till ett fokus. Ett fokus, där design blir allt mer viktigt, för att framhäva innehållet.

Webbplatser handlar om innehåll. Om design är hur saker fungerar, så är det som vi vill ta del av på en webbplats, innehåll. Antingen vill vi skapa innehåll, eller så vill vi ta del av det.

Om det är texter, ljud eller video har betydelse för hur designen ska se ut. Om du har en stor skärm eller en liten skärm, har betydelse. Om du har en snabb uppkoppling eller inte, har betydelse.

Om du vill att dina kunder ska ringa dig, se till att numret syns tydligt. Om du vill att folk läsa dina texter, se till att det är bekvämt att läsa. Om du vill att folk ska lyssna på din musik, se till att de kan lyssna överallt.

När innehåll är viktigt, blir webbplatser bättre. Fokusera på det som är viktigt.

Några tänkvärda ord

Brian Fling:

Create a product, don’t reimagine one for small screens. Great mobile products are created, never ported. – Brian Fling

Att använda en produkt med mus, touchpad eller pekfingret är totalt skilda upplevelser. Skapa upplevelser som bygger på de förutsättningar som finns, och använd dessa till din fördel. Då blir webben roligare och bättre.

Responsive Web Design + Mobile First

Mobile First används med fördel tillsammans med Responsive Web Design. Jag skrev för ett tag sen om Responsive Web Design + Mobile First. Men kort sagt: Bygg en webbplats för små skärmar, skala sedan upp den till större skärmar.

Och du, glöm inte.

När innehåll är viktigt, blir webbplatser bättre. Fokusera på det som är viktigt.

/