Viktor Bijlenga

Nyårslöften som front end-utvecklare

David Paulsson skrev ett inlägg om vad han tänkt lära sig under 2012, i sin roll som front end-utvecklare. Bra idé tycker jag, så jag fortsätter på ämnet och hoppas att några fler hoppar på tåget.

Blogga under 2013

Sakta men säkert börjar jag inse hur mycket bloggandet betyder för min egen utveckling. Jag läser andras texter, håller mig uppdaterad och tvingar mig själv att reflektera kring ämnen som design, css, internet och webbutveckling. Det är en lärorik process som jag vill fortsätta med. Att dela med sig av idéer och tankar känns dessutom som ett schysst sätt att ge tillbaka.

Lösa egna problem

Under 2013 ska jag försöka bli bättre på att lösa problem relaterade till design/webbutveckling. Under hösten/vintern löste jag en grej på den här bloggen, som jag länge funderat på hur jag skulle kunna göra bättre. Alltifrån att uppdatera gammal kod till att tänka om hur en internetbank kan fungera.

Förklara skillnaden

Jag känner att det finns ett behov i Sverige om att lära fler människor om hur webben fungerar i praktiken. Jag ser att många webbplatser bygger på bristande lösningar och dåligt skriven kod. Debatten om att helheten på en webbplats är viktig, är något jag vill lyfta på agendan under 2013.

Arbetsflöde

Dags att uppdatera min process för hur jag skriver kod. Behöver strukturera min utvecklingprocess så att jag lättare kan återanvända moduler och hacka på idéer som sitter i bakhuvudet. Note to myself: Chris Coyier är en bra förebild att lära sig från.

Utforska språket

Javascript, CSS, HTML och PHP är mina grundbultar. Det är dags att utforska dessa språk ännu mer, och därmed bli mer kreativ. En liten förändring som kan göra stor förändring i vardagen. Att utforska nya språk ingår självklart i detta, men ibland är det bra att börja med det man använder mest.


Hur gick 2012?

Jag lärde mig massor av nytt i arbetet med alla trevliga kunder, började blogga (igen) och lanserade ett stort sidoprojekt i form av I’m With Friends. Flyttade in på det kreativa kontoret Studio Tio och producerade 40 avsnitt av Anna&Viktors Podcast.