Viktor Bijlenga

Livet som designer 08

Istället för att kalla inläggen “Livet med liten webbyrå” går jag över till “Livet som designer”. Känns bättre. Jag gillar egentligen inte titlar, eftersom det är någonslags generell bild av vad folk gör. Så jag har bytt namn på alla gamla inlägg.

Som designer löser jag problem åt människor. Det innebär lika mycket research, projektledning, webbutveckling, skrivande, pratande, mailande som ren formgivning. Jag ser mig själv som en allt-i-allo, som jobbar med att göra bättre kommunikation åt människor. För att bli en bättre designer, krävs övning på fler plan än att ägna 10,000 timmar i Photoshop.

Under den senaste veckan har jag funderat på det här med framgång. Finns det några genvägar? Jag tror att svaret är nej.

Att leva livet, lära sig mer och ge kärlek är vad mitt liv handlar om just nu. Jag jobbar med att göra bra saker för bra människor.

Om design

Återkommer till tanken som Wilson Miner planterade i mitt huvudet, genom sin fenomenala presentation på Build. En tanke som handlar om att vi planerar våra städer efter att man ska kunna ta sig fram med bil. Det som fascinerar mig är att vi designar efter gamla idéer om hur man tar sig fram, istället för att utveckla och implementera nya bättre sätt.

Till sist några kloka ord från Internetworlds intervju med Rasmus Andersson som är designer på Facebook.

”Lär dig programmering om du tycker att det är intressant med webbsajter och program. Det går att lära sig över en helg och är mycket lättare än vad du tror. Det är tankesättet som tar en livstid att förstå.”

Att skaffa verktyg för att utveckla sina idéer, bidrar till en bättre värld. Att designa bättre upplevelser, kräver att du lever livet, lär dig mer och låter folk få känna mer genom passion för det du gör.