Viktor Bijlenga

Lär dig av att lyckas

Pauline Eriksson:

En central grej i hela entreprenörskapsprocessen är att du ska göra något som du nästan helt garanterat kommer att misslyckas med första gången du försöker. Och om du ändå kommer att misslyckas, då är det lika bra att du misslyckas så billigt som möjligt!

Jag håller inte med om ovanstående. Att misslyckas innebär att du lär dig vad som inte fungerar. Att ha tankesättet “Jag lär mig av mina misstag” är ett extremt kostsamt tankesätt. Det enda man inte lär sig av ett misslyckande, som man faktiskt måste lära sig som entreprenör, är konsten att lyckas att göra något.

Jag tror på att det är klokare att ställa sitt fokus på att faktiskt lyckas. Om du behöver lära dig om hur andra har gjort något, läs på om hur de som har lyckats driva liknande idéer eller modeller har gjort. Låna de tankar som du tycker är bra, skit i allt som du inte gillar. Att någon annan misslyckas är faktiskt just deras misslyckande. Inte ditt. Lyssna inte på mina tankar om entreprenörskap, skriv dina egna.

Pauline Eriksson:

Jag ställde honom (Gustaf Josefsson) frågan: ”Vad gör man om man är ung och oerfaren, med noll kronor på fickan,  men med en affärsidé som man brinner för?”. Jag förväntade mig ett riktigt pepp-svar á la ”Yes, you can do it!!!”, men svaret blev istället ”Misslyckas fort. Misslyckas billigt. Misslyckas ofta.”

Istället för att välja ordet misslyckas, ser jag på Gustafs tankar om hur du lyckas med dina idéer såhär: Försök fort. Försök billigt. Försök ofta.

Lär dig av att göra saker, som du lyckas med.