Viktor Bijlenga

iPad: Ett års användning av en ny enhet. Vad använder jag den till? Vad har jag upptäckt? Vad gillar jag?

När iPad 2 presenterades befann jag mig på ett hotellrum i Spanien. Jag följde hela presentationen den kvällen via MacStories Twitterkonto, på en rätt kass WIFI-uppkoppling. iPad 2 hade inte bara en kamera, utan två kameror.

Äntligen kunde jag motivera mig till att köpa en enhet, som jag inte alls visste vad jag skulle använda till. Jag visste att jag ville ha en iPad med kamera, därför köpte jag inte första versionen. Jag minns även att jag motiverade köpet med att det är viktigt att kunna pröva webbplatser, på riktigt, inte bara i en emulator.

Jag visste även att jag ville ha en iPad med 3G. Något som jag idag verkligen står fast vid. I vilket fall. Jag satt i Spanien, och kände att detta var stort. Frågan som ekade i mitt huvud var följande:

Vad kan iPaden erbjuda mig?

ipad

Strax därpå köpte jag en iPad 2 efter en hel del köande. Till en början använde jag den mest till för att att bygga webbplatser, där man kunde trycka på knappar, svepa med fingret, eller vrida på enheten för att få en annan upplevelse. En större variant av iPhone som fungerade bättre för att skapa mer inovativa webbplatser.

Att pusha gränsen för mig som webbutvecklare, är spännande. Hur kan jag skapa innehåll, som är bättre anpassat för hur jag faktiskt vill använda webben på en bärbar enhet?

Vad används iPad till?

Att surfa via iPad, är en enklare upplevelse. Det krävs inte att jag ska starta en dator, det är bara att plocka upp “paddan” och skriva in en adress. Det går så fruktansvärt fort att kolla upp ett recept, läsa rubrikerna på DN, eller att bara läsa ett blogginlägg. Jag har även märkt att jag inte multitaskar i lika stor utsträckning, när jag surfar via iPad.

Jag använder även min iPad till att svara på många av de mail jag får. Att svara på mail på iPaden, får mig att fokusera, vilket leder till att jag snabbt betar av de flesta mailen jag behöver svara på direkt. Dessutom hjälper det mig att hålla svaren korta och konkreta. Sparrow på Mac, är en favorit när det kommer till att hantera mail på Macen, eftersom det får mig att uppleva samma sak som på iPaden.

Jag gillar att läsa länktips från mitt twitterflöde på iPaden, eftersom det är mer behagligt för mig att läsa på en större skärm. Jag twittrar allt mer sällan från datorn, så iPaden har blivit ett bra komplement för sociala kontakter.

iPad + Trådlösa högtalare

Tillsammans med ett gäng Bluetooth högtalare, lyssnar jag i stort sett varje dag på Podcasts. Något jag aldrig upptäckt utan min iPad på samma sätt. Podcasts fungerar toppen som underhållning eller som läromedel för mig. Jag har hittat en skön mix, som jag gillar att lyssna på för att hålla mig uppdaterad. Instacast HD levererar en fantastiskt bra upplevelse, ljudet strömmas trådlöst till där jag befinner mig via Bluetooth. Detta är säkerligen en av de bidragande anledningarna till att jag idag har en egen podcast, Anna & Viktors Podcast.

Jag diskar, lagar mat eller gör något annat som är lätt att kombinera med just lyssnande. Denna kombination är svårslagen. En form av passiv konsumtion som passar mig utmärkt. Att göra samma sak med sin dator, är inte alls lika smidigt enligt mitt tycke.

iPad + Bluetooth tangentbord

Att skriva på iPad är något jag verkligen gillar, jag skriver nästan allt som du läser på den här bloggen, i appen iA Writer direkt på iPaden. Dropbox/iCloud synkroniserar texterna, så att det går enkelt att lägga upp direkt på bloggen. Jag tycker att det är smidigare att hantera länkar och bilder från datorn, så oftast skriver jag texterna som markdown, och sen lägger till länkar och bilder i efterhand.

Att koppla ett trådlöst tangentbord till iPad, gör det lättare skriva längre texter. Jag har svårt för att skriva längre stycken på iPadens touchtangentbord. Ett fysiskt tangentbord underlättar skrivandet. Att inse detta för mig tog lång tid, jag försökte säkert i 3-4 månader med att lära mig att skriva fort på iPaden. Tillslut gav jag upp, eftersom jag aldrig riktigt fick någon bra kläm på det.

Topp 10 iPad appar, som jag gillar

Antalet appar på min iPad är faktiskt ganska få. Jag använder oftast Safari, Twitter, Mail, Instacast HD, Reeder, Instapaper, iA Writer , AirVideo, GTA3 (mitt enda spel), Dropbox, Skype, Facetime och Spotify (iPhone). 10 appar om man räknar bort de inbyggda, varav 4 är gratis.

Istället för hundratals appar, har jag bokmärken direkt på hemskärmen till olika webbplatser. Ibland hinner man inte med att kolla vad som skrivs, därför sköter Reeder mina RSS-prenumerationer, och sen skickar jag det jag vill läsa ikapp till Instapaper.

Slutsats

iPad ersätter inte en dators funktion för mig, utan fungerar som en förlängd arm. Jag gillar att den är såpass bärbar, att surfa på iPad är trevligare eftersom jag läser en hel del på nätet. Att lyssna på podcasts är något jag idag uppskattar väldigt mycket. Jag känner att surfplattan är här för att stanna. Upplevelsen kommer bara bli bättre.